شنبه, 01 اردیبهشت ماه 1403

کد خبر: 210

تاریخ خبر: 1403/02/01

اظهارات جنجالی در همایش تغذیه با شیر مادر: شستشوی مغزی پزشکان توسط ویزیتورهای شیر خشک/ تبلیغ شیر خشک، دشمنی با نسل آینده

تبلیغات نیوز - هفته جهانی ترویج تغدیه با شیر مادر، فرصتی فراهم آورد تا مقامات و صاحبنظران حوزه بهداشت، درمان و سلامت خصوصا در حوزه سلامت نوزادان و کودکان، نسبت به تبلیغات شیر خشک، بار دیگر واکنش نشان دهند؛ اننقاداتی که با تاکید بر تغذیه نوزاد از شیر مادر تا دو سالگی، از سوداگری و منفعت طلبی شرکت های فعال و تبلیغ کننده شیر خشک پرده برمی دارد.

 

مهرماه 95 بود که با دستور وزارت بهداشت، تبلیغات فروش شیر خشک ممنوع و داروخانه ها موظف به جمع آوری انواع شیر خشک و لوازم تغذیه با شیر خشک از معرض دید مراجعین خود شدند. ابلاغیه ای که با هدف صیانت از اجرای قانون ترویج تغذیه با شیر مادر و حمایت از مادران در دوران شیردهی صادر شده؛ قانونی که تصویب آن به 19سال قبل یعنی سال 74 بر می گردد. در این بخشنامه به صراحت تاکید شده است که هرگونه تبلیغ و حتی در دید مراجعین قرار گرفتن شیر خشک در داروخانه ها ممنوع است.

 گزارش خبرگزاری ایرنا از اظهارات جنجالی مرندی، رئیس فرهنگستان علوم پزشکی و علی بهادر، و گزارش شیرازه از سخنان نکته سنج علی بهادر، رئیس دانشگاه علوم پزشکی شیراز در این همایش، بیانگر نکات و قابل تاملی از وضعیت تبلیغات شیر خشک در کشور است؛ نکاتی که قاعدتا فعالان این حوزه نسبت به آن واکنش خواهند داشت.

  • تبلیغ شیر خشک، دشمنی با نسل آینده

در همین رابطه وزیر اسبق بهداشت و رئيس فرهنگستان علوم پزشكي روز چهارشنبه، 9 مردادماه 98، در همايش هفته جهاني ترويج تغذيه با شير مادر در مركز طبي اطفال گفت: تبليغ شيرخشك دشمني با نسل آينده است اما برخي ويزيتورهاي كارخانه هاي شيرخشك پزشكان را به مسافرت مي برند و شست و شوي مغزي مي‌دهند.

عليرضا مرندي افزود: تغذيه با شير مادر تا دوسالگي توصيه قرآن است، كشورهاي غربي در گذشته اين واقعيت را نمي‌پذيرفتند اما بعد از سال‌ها تحقيق اكنون آنها نيز به اين حقيقت رسيده‌اند و تغذيه با شير مادر تا بيش از دوسالگي را تجويز مي كنند. 
وي گفت: تغذيه با شير مادر جزئي از اقتصاد مقاومتي است و اگر ما بخواهيم تا 50 سال آينده به كشور اول منطقه تبديل شويم يكي از الزامات رسيدن به اين هدف تغذيه كامل همه كودكان با شير مادر تا دوسالگي است. 
مرندي افزود: از نطر اقتصادي بسيار بهتر است كه به جاي ساخت بيمارستان با هزينه هاي سرسام آور، از بيماريها پيشگيري كنيم، بهداشت را توسعه دهيم و تغذيه با شير مادر يكي از اركان پيشگيري از بيماري هاست. 
رئيس فرهنگستان علوم پزشكي كشور ادامه داد: ترويج تغذيه با شير مادر با آموزش همگاني ميسر است در حالي كه اكنون در فضاي مجازي و سايتهاي اينترنتي خلاف آن را مي بينيم و اين رسانه ها مملو از تبليغ شير خشك هستند. 
وي گفت: به بهانه‌هاي واهي مانند زردي كودك يا تناسب اندام مادر، شير خشك را تبليغ مي كنند و ويزيتورهاي كارخانه هاي شيرخشك، پزشكان را به مسافرت مي دهند و آنان را شست و شوي مغزي مي دهند تا سود اين شركتها را تضمين كنند. 
وزير اسبق بهداشت اضافه كرد: بر خلاف اين روند در آمريكا شاهد اين هستيم كه به شدت روي تبليغ شير مادر متمركز هستند و شير مادر را بهترين دارو براي نوزادان نارس معرفي مي كنند. 
وي ادامه داد: متاسفانه در برخي بيمارستانها آموزش هاي لازم براي تغذيه نوزادان با شير مادر داده نمي شود و از دكتر سياري معاون وزارت بهداشت خواسته ام كه همان طور كه زايمان طبيعي را گسترش مي دهند،‌مكانهايي را براي شيردهي مادران در بيمارستانها ايجاد كنند و حتي اميدوارم كه در اماكن عمومي نيز مكانهايي براي شيردهي مادران ايجاد شود. 
مرندي گفت: ترويج تغذيه با شير مادر تكنولوژي پيچيده اي نمي خواهد، كافي است از زمان تولد نوزاد در آغوش مادر قرار گيرد و از آغوز تغذيه كند و بعد از آن نيز روزي چند بار مادر كودك را در آغوش بگيرد و به او شير دهد. 
وي افزود: حتي اگر مادران شاغل باشند نيز مي توانند شيرشان را بدوشند تا در فاصله زماني مناسب به نوزادشان داده شود و اين كار انجام شود، ميزان شير مادران براي تغذيه نوزادشان كم نمي شود. 
رئيس فرهنگستان علوم پزشكي اضافه كرد: از اقدام وزارت بهداشت براي ايجاد بانك شير مادر در برخي شهرها بايد قدرداني كرد، اين كار قدم مهمي است كه از ترويج شيرهاي صنعتي كشنده حلوگيري مي كند. 
وي گفت: اين شيرهاي خشكي كه با شماره هاي يك، دو ؛سه براي سنين مختلف كودكان در داروخانه ها وجود دارد، سمي است كه سلامت نسل آينده كشور را به خطر مي اندازد و وزارت بهداشت بايد اين شيرها را از داروخانه ها جمع كند. 
مرندي افزود: برنامه تكاملي كودك (child development) كه وزارت بهداشت تدوين كرده و در حال اجراست. برنامه بسيار مهمي است كه براي داشتن نسلي سالم مداخلات آموزشي را از قبل از لقاح شروع مي‌كند و اميدوارم براي اجراي اين برنامه دستگاه‌هاي ديگر نيز به كمك وزارت بهداشت بيايند. 
وي گفت: تغذيه سالم و آموزش مهارتهاي فرزندپروري در خانواده ها مي تواند متضمين سلامت آينده و ايراني پيشرفته باشد. 

  • سوداگری شرکت‌های اقتصادی در تبلیغ شیر خشک

همچنین رئیس دانشگاه علوم پزشکی شیراز در این همایش که با حضور معاون بهداشت وزیر بهداشت و نمایندگان دانشگاه ها و دانشکده های علوم پزشکی کلان منطقه پنج کشور برگزار شد، گفت: در دهه هفتاد شرکت‌های اقتصادی تبلیغ شیر خشک می‌کردند و برای سوداگری اقتصادی بی‌توجهی به شیر مادر را ترویج دادند.

علی بهادر  گفت: در دهه هفتاد شرکت‌های اقتصادی تبلیغ شیر خشک می‌کردند و برای سوادگری اقتصادی بی‌توجهی به شیر مادر را ترویج دادند.

علی بهادر با اعتقاد به اینکه منافع اقتصادی برخی انسان‌ها را به کج‌راهه می‌برد، تصریح کرد: باید دوباره اهمیت تغذیه با شیر مادر را به مادران جامعه گوشزد کنیم زیرا ارتباط عاطفی مادر و فرزند نیز در همین راستا شکل می‌گیرد و نمی‌توان این دو را از هم جدا کرد.

وی با اشاره به آیات قرآنی که می فرماید حداقل 2 سال نوزاد باید از شیر مادر تغذیه کند، گفت: محرومیت از تغذیه با شیر مادر خطر بسیاری از بیماری ها را برای نوزاد به دنبال دارد.

بهادر به نقش رسانه ها در فرهنگ سازی ترویج تغذیه با شیر مادر اشاره و اظهار کرد: کارکنان بیمارستان ها، ماماها، پرستاران و پزشکان افرادی هستند که می توانند در این زمینه ایفای نقش کنند.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی شیراز همچنین از افتتاح بانک شیر در شیراز خبر داد و افزود: این خدمت تکمیل کننده اقدامات آموزشی مانند همایش ترویج تغذیه با شیر مادر است. بانک شیری که امروز در بیمارستان حضرت زینب (س) شیراز افتتاح شد، کمکی است به مادرانی که نمی‌توانند به هر دلیلی به فرزند خود شیر دهند تا نوزادان آن‌ها نیز از تغذیه با شیر مادر محروم نشوند.

وی با اشاره به اهمیت بالای بانک شیر نیز گفت: در سال‌های اخیر نزدیک به 2 هزار پروژه در کشور افتتاح کردیم اما به نظر می‌رسد افتتاح این بانک شیر به‌عنوان دومین بانک شیر در کشور پس از تبریز در شیراز جزو پروژه‌های بسیار خوب و شاخص بود.

  • فعالیت 60 مرکز مشاوره شیردهی در مراکز درمانی

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز نیز در این همایش بر نقش حمایتی خانواده، محیط کار و جامعه در موفقیت مادران در امر شیردهی تاکید و اظهار کرد: تا کنون ۱۲ طرح تحقیقاتی در حوزه سلامت نوزادان و کودکان اجرا شده است از جمله طرح هایی با موضوعاتی نظیر بررسی الگوی تغذیه با شیر مادر در ۲۴ ساعت اول تولد و عوامل موثر بر آن، بررسی الگوی تغذیه با شیر مادر در کودکان ۶ ماهه، بررسی الگوی تغذیه با شیر مادر در کودکان ۶ تا ۲۴ ماهه، بررسی شاخص های آنتروپومتریک بدو تولد و عوامل زمینه ای مرتبط با آن، بررسی وضعیت شیوه زندگی کودکان ۳ تا ۶ سال و بررسی وضعیت بهداشت دهان و دندان در کودکان زیر ۶ که در همگی تاثیرات مثب تغذیه با شیر مادر اثبات شده است.

عبدالرسول همتی گفت: افتتاح اتاق شیر مادر در فرودگاه بین المللی شهید آیت الله دستغیب، طراحی دوره آموزشی ۱۰۸ ساعته تئوری و عملی برای تربیت مشاوران ارشد در دانشگاه به عنوان هسته آموزشی شیر مادر، تربیت ۲۲ مشاور ارشد شیر مادر دانشگاهی، کسب موفقیت دو نفر از مشاوران شیردهی دانشگاه به عنوان مدرس ارشد کشوری و راه اندازی اتاق مشاوره شیر مادر در بانک اهدای شیر بیمارستان حضرت زینب(س)، از جمله دستاورد های ویژه در برنامه ترویج تغذیه با شیر مادر در مجموعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز است.

وی به برگزاری ۱۱ نشست هماهنگی مشترک با معاونت درمان برای راه اندازی بانک شیر، تامین نیروی انسانی در اتاق مشاوره مستقر در مجاورت بانک شیر بیمارستان حضرت زینب (س)، تجهیز اتاق شیردهی بیمارستان حضرت زینب(س)، بسترسازی در جامعه با تبلیغات گسترده در سطح شهر اشاره و اظهار کرد: 50مرکز مشاوره شیردهی در سال 96 به 60 مرکز در سال 97 افزایش یافته است.

محمدباقر حسینی، عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تبریز نیز به عنوان دیگر سخنران این همایش با اشاره به راه اندازی نخستین بانک شیر مادر کشور در تبریز، تشکیلات این مرکز را معرفی کرد و گفت: پس از اهدای شیر، ضمن انجام آزمایش سلامت، کارهای اسکرین، جمع آوری و آماده سازی شیرهای اهدایی در این بانک شیر مادر انجام می شود.

بنابراین گزارش، بانک شیر مادر ابتدا در تبریز و اکنون در شیراز به عنوان دومین بانک شیر کشور در بیمارستان حضرت زینب(س) جهت اهدای شیر به نوزادانی افتتاح شده است که به هر دلیلی از تغذیه با شیر مادر محروم هستند.

گفتنی است همایش ترویج تغذیه با شیر مادر نهم مرداد، در سالن سعدی مجتمع ولایت با حضور دانشگاه ها و دانشکده های علوم پزشکی کلان منطقه پنج کشور، برگزار شد. تقدیر از فعالان عرصه سلامت شیر مادر و رونمایی نمادین از بانک شیر مادر بیمارستان حضرت زینب (س) از دیگر برنامه‌های این همایش بود.

نظرات کاربران

Generic placeholder image
جمالی
خیلی از این حرفها درسته و بین دکترها و داروخانه ها ساخت و پاخت میشه و مضرات اون رو توضیح نمی دن. ظاهرا دست شون توی کاسه است. اما خب یک سوال اونهایی که مشکل دارند و فرزندشون باید از شیر خشک تغذیه بشه و مادر شیر نداره، باید چیکار کنند؟ اصلا چرا قیمت ها این قدر بالاست.